PDS

Het Prikkelbare Darm Syndroom(PDS) wordt ook wel IBS of spastische darm genoemd. Het is een functionele aandoening, d.w.z. dat er organisch geen afwijkingen aan de darm gevonden worden, maar dat de werking ervan verstoord is. PDS kan veel verschillende en soms ernstige klachten geven en het (sociale) leven sterk beïnvloeden. Medicijnen en dieetvoorschriften geven niet altijd het gewenste resultaat.
De succesvolle behandelmethode met hypnotherapie is door de Engelse gastro-enteroloog Prof. Peter Whorwell in Manchester ontwikkeld. Deze methode wordt ‘darmmanagement’ genoemd en bestaat uit een combinatie van psychotherapeutische gesprekken, hypnotherapeutische behandeltechnieken en lichamelijke oefeningen.
In een programma van 14 sessies wordt gewerkt aan ontspanning en aan pijn- en stressreductie. Het programma wordt afgestemd op de individuele klachten. De oefeningen die worden aangeleerd kunnen worden ingezet om krampen te verminderen, de stoelgang te reguleren en meer ontspanning te bereiken. Verschillende onderdelen van de sessies worden op CD opgenomen, zodat thuis verder kan worden geoefend. Er is sinds 1984 veel onderzoek gedaan naar de resultaten van deze behandelmethode. Gebleken is dat 80-85% van de mensen die het behandelprogramma gevolgd hebben bij een gespecialiseerde hypnotherapeut, baat heeft bij de methode!
Voor meer informatie kunt u natuurlijk contact opnemen met de praktijk.
Of de website raadplegen van de beroepsvereniging van Samenwerkende PDS-therapeuten.


Ervaringen van cliënten:

Sinds zo’n 10 jaar had ik extreme pijnaanvallen en buiklachten.

Ben bij diverse artsen geweest en daar kwam (gelukkig) niets bijzonders uit, de laatste arts vertelde dat het waarschijnlijk PDS is. Ik kreeg alleen pijnstilling.

Na weer een paar dagen last te hebben gehad van mijn darmen dacht ik nu is het afgelopen. Het beheerst teveel mijn leven.

Ik ben gaan zoeken op internet en kwam bij de Samenwerkende PDS therapeuten uit. Ik las dat veel patiënten baat hebben bij deze hypnotherapie. Hypnotherapie vond ik een beetje eng, toen zag ik op YouTube een filmpje hoe zo’n therapie eruit ziet en het viel wel mee.

Sceptisch ging ik naar de eerste afspraak in Well. Ik werd meteen om mijn gemak gestel door Marianne, mijn therapeute.

Na 2 maanden voelde ik al verbetering. Ik had lang niet meer zo’n last van de pijn en de diarree werd ook veel minder.

Ik kan nu zeggen zo’n 4 maanden na mijn laatste sessie dat ik bijna helemaal klachten vrij ben.

Ik raad iedereen aan die PDS heeft deze therapie te doen, je leert er ook veel over jezelf en je leven wordt veel aangenamer zonder deze klachten, het helpt echt!

Patricia 40 jaar Venlo


Vanaf 2015 had ik zodanig darmproblemen, dat ik verschillende onderzoeken in het ziekenhuis heb ondergaan. Uit die onderzoeken kwam, dat ik een fructose-intolerantie had. Dit zou op te lossen zijn met een dieet. In de jaren die volgde bleef ik ondanks mijn dieet veel last houden van diarree. Hoe vaak ik niet de struiken in moest, omdat ik het niet op kon houden of rennend naar huis, omdat ik zonodig naar het toilet moest.

Vanaf 2015 bezocht ik een dietiste, kinesioloog, bekkenbodemtherapeut, osteopaat en toen kwam ik in 2020 bij Marianne terecht.

Op het moment dat ik aan de therapie begon, was ik zo’n beetje de hele dag bezig in mijn hoofd met mijn darmprobleem. Voordat ik naar mijn werk ging, 3 keer naar het toilet en dan nog bang dat ik in het halfuur dat ik moest fietsen, weer zou moeten. Op het werk vaak weer meteen. Dan door de dag heen vaak nog een keer of 3. Wat dan gepaard ging met veel lucht en geluid.

Deze reactie was de angst die ik opgebouwd had na jaren van zoveel ongemak. Door de hypnotherapie heeft Marianne die angst weg kunnen nemen. Door haar ‘verhaaltjes’ die ik in lichte trance ervaarde. Het huiswerk was, elke dag het opgenomen verhaal beluisteren en oefeningen doen.

Ik heb mijn therapie van 14 sessies afgesloten, maar nog bijna dagelijks beluister ik een van de verhalen, die opgenomen zijn op mijn telefoon. Omdat deze mij zoveel rust geven.

Marianne is een warm en vriendelijk persoon, waarbij je je meteen op je gemak voelt. Marianne’s stem heeft een geruststellende uitwerking. Als Marianne zegt, je gaat beter worden en je zult beter worden, dan geloof je haar.

Bedankt lieve Marianne voor je betrokkenheid en kundigheid. Dankzij jou heb ik weer een normaal leven.

Ria (62jr)


Bij Marianne heb ik het PDS-traject doorlopen. Ik heb niet alleen PDS maar ook de ziekte van Crohn en werd door mijn verpleegkundige gewezen op hypnotherapie. Ik wist eerst niet wat het inhield maar na een fijn telefoongesprek met Marianne werd het mij duidelijk dat ik dit de moeite waard vond om te proberen. Het vraagt elke dag aandacht en tijd maar juist dat blijkt nu achteraf gezien de beste investering in mijzelf die ik heb kunnen doen. Mijn PDS klachten (zoals opgeblazen buik en hoofd/buikpijn) zijn sterk verminderd na het traject. Daarnaast heeft de therapie mij een nieuwe manier van ontspannen laten ontdekken die mij erg veel rust geeft. De behandeling is inmiddels afgerond maar nog steeds probeer ik elke dag dit momentje van rust te pakken. Hier ben ik erg dankbaar voor want als bijkomend resultaat merk ik ook dat ik minder angstig wordt. Ik kamp vanaf jongs af aan al met nachtmerries en die zijn nu ook een stuk minder heftig. Twee vliegen in één klap.

Marianne heeft me altijd open en vriendelijk behandelt, het was een fijn en veilig traject waarin zij kundig te werk gaat. Ik stond altijd centraal in de behandeling waardoor ik het gevoel heb gehad dat ik gehoord en begrepen werd.

Anne