Misofonie

Over wat het is:

Kort samengevat is misofonie een ernstige overgevoeligheid voor bepaalde geluiden. De hierop volgende emotionele reactie van woede en walging kan zo heftig zijn dat het dagelijks leven en functioneren worden ontregeld.
Op www.verenigingmisofonie.nl is veel informatie te vinden over wat misofonie is, daarom worden hier vooral de behandeling en mijn visie besproken.

Op hersenscans is goed te zien hoe snél de emotionele reactie op het triggergeluid volgt. Er is een rechtstreekse route (shortcut) ontstaan in het brein, ook wel ‘karrenspoor’ genoemd, waardoor de gezonde filterfunctie van het brein geen kans meer krijgt, met alle lijden tot gevolg.
Deze informatie deed mij denken aan mijn PDS-cliënten (PDS is Prikkelbare Darm Syndroom). Hoewel PDS en misofonie niets met elkaar te maken hebben, zijn er toch sommige overeenkomsten: zonder dat er sprake is van een aangeboren afwijking, letsel of ziekte van organen, lijden ook mensen met PDS aan een duidelijk waarneembare verstoring van een gezonde functie. Ik ben gespecialiseerd in de hypnotherapeutische behandeling van kinderen en volwassenen met PDS en heb al heel vaak gezien dat deze therapie een ‘op tilt geslagen’ systeem weer kan ‘resetten’. Meer en meer begrijpen we hoe neuroplasticiteit en suggestietherapie deze resultaten verklaren.

Toen de eerste misofonen op mijn pad kwamen vertelde ik over mijn hoopvolle aanname dat elementen uit de PDS-therapie (natuurlijk herschreven voor misofonie) bruikbaar zouden kunnen zijn om hun hersenen te helpen de oorspronkelijke gezonde prikkelverwerking van zintuiglijke waarneming weer op te pakken. Tot hun en mijn verrassing bleek dit te kloppen. Ook verschillende technieken die ik leerde in een bijscholing ‘hersentraining’ zijn van het begin af aan toegepast. Intussen is de therapie door ervaring steeds specifieker en succesvoller geworden. Ik zou de behandeling nu vooral ‘Hersentraining’ willen noemen. Waarbij de training dan bestaat uit het dagelijks beluisteren van de persoonlijke hypnose-audio’s en het toepassen van het aangeboden ‘gereedschap’ om zo min mogelijk activiteit op het ‘karrenspoor’ te laten plaatsvinden waardoor het spoor kan vervagen.
Enkele jaren en veel ervaringen verder durf ik nu te stellen dat het mogelijk is om dit ‘karrenspoor’ in het brein weer te laten verdwijnen. Zoals met een echt karrenspoor in een landschap ook het geval is, verdwijnt het weer in de natuurlijke omgeving zodra het niet meer wordt bereden en de gewone aangelegde wegen weer worden gebruikt. Het is hard werken, maar het kan: weer zelf de baas worden over waar je je aandacht op richt!

Praktische informatie: De therapie bestaat bij kinderen en volwassenen in ieder geval uit 8 sessies, soms enkele meer. Zorgverzekeraars vergoeden hypnotherapie niet uit de basisverzekering, maar vaak wel (gedeeltelijk) uit de aanvullende verzekering.
Zie: www.zorgwijzer.nl/vergoeding/hypnotherapieREACTIES VAN CLIËNTEN

Marianne zou ik het liefst iedereen aanbevelen die last heeft van Misofonie. Mijn dochter Gwenn kreeg de laatste jaren steeds meer last van de “haat tegen geluiden”, het begon met kleine dingen. Niet de standaard “eetgeluiden/smakken/kauwen” maar dingen als: vegen met de bezem, potlood over papier, sloffen met schoenen over de vloer, haren langs een kussen wrijven.. geluiden met “wrijving”. Ze werd er “gek” van. Elke dag kwam ze gefrustreerd thuis, of boos… of verdrietig. Het werd alsmaar erger. In de klas had ze er veel last van. Ik ben op zoek gegaan naar therapie, eerst AMC overwogen, maar via de site van de Misofonie vereniging kwam ik bij Marianne terecht. Voor haar was deze vorm (deze soort van geluiden)van Misofonie onbekend, maar omdat bij de intake bleek dat mijn dochter gemotiveerd was, wilde ze de therapie proberen, die speciaal was aangepast op haar leeftijd (toen 11 jaar) Marianne stelde mijn dochter gerust en op haar gemak, zeer vriendelijke maar ook duidelijk kundige dame. Rustig en prettig en ontzettend lief. Onze dochter begon de sessies, na 6/7 sessies was mijn dochter helemaal van haar Misofonie af! Echt waar, mijn dochter leerde te ontspannen, haar gedachte te weerleggen. D.m.v. het dagelijks luisteren naar audio op haar telefoon. Het is zo fijn voor onze dochter, ze zat ten tijde van de therapie in groep 8. Ze kon nog moeilijk functioneren in de klas en 4 maanden later hebben we een ander kind. En kan ze zonder belemmeringen haar start maken in de brugklas. We bedanken Marianne daar enorm voor en kan niet vaak genoeg benadrukken dat ik het ieder kind/ volwassenen gun om van deze slopende aandoening af te komen! Warme groet,
Guido, Ellis & Gwenn BuijinkLieve Marianne, Hierbij willen Mark en ik jou enorm bedanken voor jouw hulp en begeleiding van Philine. Philine is een ander mens, ze is vrolijk, opgewekt en heeft vertrouwen in de toekomst. Wij kunnen gerust stellen dat het een gelukkiger jonge vrouw is geworden. Lieve groet,
Mark en Linda VroegopLieve Marianne Ik vind het bijna jammer om niet meer naar je toe te gaan. Wat keek ik er altijd naar uit om weer bij je langs te komen. Elke keer ging het weer een stukje beter. En nu heb ik nergens meer last van. Heel erg bedankt voor de afgelopen maanden. Heel veel liefs,
PhilineHoera! Onze zoon van 14 jaar is voor 95% van zijn misofonieklachten afgekomen. Helaas niet door een behandeling in het AMC (daardoor is het juist verergerd), maar wel door een uitermate effectieve behandeling door Marianne van der Burgh. Wij hadden nooit durven denken dat we het weer zo gezellig zouden hebben thuis, niet meer op ons tenen hoeven te lopen, relaxt op vakantie te kunnen gaan en met het hele gezin zonder problemen aan tafel kunnen eten. Wij zijn hier zeer gelukkig mee zoals jullie zullen begrijpen. Ik hoop van harte dat ze nog veel misofonen kan helpen.
Angelique Hoving.Onze ervaring met een behandeling tegen misofonie.

In 2019 ben ik met mijn dochter van destijds 15 jaar bij Marianne terecht gekomen.

Dit omdat mijn dochter ernstige misofonieklachten had, maar ook ontzettend perfectionistisch was.

Ons gezin leed hier heel erg onder, maar zeker ook zijzelf.

Marianne heeft mijn dochter behandeld met de methode die zij zelf ontwikkeld heeft. Na een intake zijn wij aan het behandelproces begonnen.

Na de laatste behandeling zijn we nu een jaar verder en ze heeft er ontzettend veel baat bij gehad. Haar klachten zijn niet helemaal weg, maar zeker met 75/80 procent verminderd.

Haar broer blijft wel haar trigger, maar we kunnen weer met ons gezin gezamenlijk eten, ze kan weer gewoon met vriendinnen chips eten en ze zit ook weer veel lekkerder in haar vel.

Mariëlle GoumansHoi Marianne,

Anderhalf jaar geleden kwam ik voor het eerst bij jou langs om de therapie te volgen die mij van mijn misofonie af zou moeten helpen.

In het begin had ik er nauwelijks vertrouwen in dat dit ging werken. Ik dacht: hoe gaan audio’s mij nou helpen. Maar uiteindelijk nadat ik toch die audio’s ging beluisteren, bleek het daadwerkelijk te werken.

Ik heb geleerd hoe ik mijn focus kan verleggen.

Tot op de dag van vandaag doe ik dit nog steeds en gebeurt het vrijwel onbewust.

Als ik in procenten zou moeten uitdrukken hoeveel van mijn misofonie weg is, zou dat tussen de 95 en 100% liggen.

Ook vond ik het altijd heel gezellig bij jou en je stelde mij goed op mijn gemak.

Groetjes,

Wiep Klaassens (15) NijmegenIn 2018 was ik in therapie bij Marianne voor misofonie.

De triggers zijn niet echt weg, maar ik kan er veel beter mee omgaan.

Ik kan mijn gedachten wel omzetten zodat ik er niet veel last van heb.

Dat is nu, eind 2020 nog steeds zo.

W. man, 58 jaar, OttersumIn november 2020 startte ik de therapie bij Marianne tegen de Misofonie. Ik had dit al sinds kinds af aan en kon me niet voorstellen dat er een behandeling was die me hier vanaf zou helpen… Maar goed, baat het niet, dan schaad het niet. Ik had namelijk ook al de behandeling in het AMC in Amsterdam gevolgd en dat had me helemaal niet geholpen. Het was fijn om lotgenoten te leren kennen, maar wat betreft mijn Misofonie zelf was ik er niks mee opgeschoten. Toen ik bij Marianne terecht kwam had ik dus mijn twijfels. Ik ben zelf een erg nuchter persoon dus “hypnose” klonk me eigenlijk al te zweverig.

Dit is echter helemaal niet zo zweverig als het lijkt en het heeft me echt erg geholpen. Het was gek dat ik soms zelf niet eens doorhad in hoeverre mijn Misofonie al gebeterd was (in een korte tijd). Dan vroeg Marianne ernaar en dacht ik: “Wauw, ik had er nog niet eens bij stilgestaan. Maar inderdaad, hier heb ik weinig tot geen last meer van!”

Het leuke is dat een groot deel helemaal vanzelf gaat en zonder dat je het doorhebt. Dat ik achteraf dacht: Huh? Dit kan niet? Hoe kan mijn schoonzusje nou gewoon een cracker tegenover me eten zonder dat ik doorheb hoeveel ze er al gegeten heeft?” Ik hoorde de helft gewoon niet meer. Echt bizar.

Ik ben er nog niet helemaal. Mijn grootste trigger is mijn moeder en dat blijft op sommige momenten een beetje lastig, maar ook daar merk ik al een verbetering. En ik geloof dat ik met de handvaten van Marianne er zeker ga komen! Ik durf erg geen exact getal op te plakken, maar denk dat mijn Misofonie met 70% verminderd is.
Felicia RemIn november 2020 ben ik, na wat speurwerk in samenwerking met onze huisarts, bij Marianne uitgekomen i.v.m. misofonieklachten van mijn dochter (14 jaar). Marianne heeft haar eigen ontwikkelde behandelmethode toegepast en wij zijn ontzettend blij met het resultaat. Een klachtreductie van 70-75%. We hebben weer een vrolijke, “onbezorgde” dochter terug gekregen. Er heerst weer rust in haar hoofd, in onze hoofden en binnen het gezin! Misofonie is nog een klein onderdeel van haar, maar mijn dochter (en wij) hebben geleerd om hier mee om te gaan. Dankjewel Marianne!
Ellis Gubbels